Vetenskapsrådet
Forska logga
En tidning från Vetenskapsrådet om forskningsfinansiering, forskningspolitiska frågor och forskningsinformation

Postdoktorer vill till Uppsala och USA

Vårens utlysning av postdoktorsstipendier och bidrag till anställning som postdoktor i Sverige resulterade i 443 ansökningar varav 71 beviljades. Beviljandegraden skiljer sig rejält mellan de två bidragsformerna för postdoktorsbidrag. När det gäller postdoktorsstipendium för vistelse vid ett utländskt lärosäte blev nästan 34 procent beviljade mot bara drygt 7 procent av dem som sökte bidrag till anställning som postdok i Sverige.

Högsta beviljandegraden för postdoktorstipendium finns inom naturvetenskap och teknikvetenskap, tätt följt av medicin och hälsa. Betydligt lägre är den inom humaniora och samhällsvetenskap samt utbildningsvetenskap.

Den populäraste värdhögskolan för bidrag till anställning som postdok i Sverige är Uppsala universitet. Lunds universitet och Karolinska institutet kommer därefter. De flesta postdokstipendiaterna vill till usa. Steget mellan usa och det näst populäraste landet, Storbritannien, är långt.

Senast uppdaterad: 2010-06-30
Läs mer om postdokbesluten på www.vr.se.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Nästa utlysning om bidrag till postdoktorsstipendier och anställning som postdok i Sverige öppnar i början av juli 2010 och publiceras på www.vr.se. Sista ansökningsdag är den 26 augusti.